EMPATİ



Kitabın Adı: Empati

Kitabın Yazarı: Adam Fawer

Yayınevi: April

Sayfa Sayısı: 637


Elijah, Winter, Jill ve Charlie insanların duygu ve düşüncelerini farklı yollarla algılayabilen üstün yetenekli çocuklardı. Biri bunları renklerle algılıyorken, bir diğeri müzik ve notalarla duyuyordu. Kendileri gibi bir yeteneği olan ve duyguları değişik tatlar şeklinde damağında hisseden öğretmenleri Bay Kuehl onları keşfetmiş ve özel bir okulda öğrenim görmeye başlamalarını sağlamıştı. Bir gün okula gelen Darian adındaki bir kadın Eğitim Müdürlüğü'nde görevli olduğunu ve Eyaletteki yetenekli çocuk programlarını incelediklerini söyledi. Ancak işin aslı pek de öyle değildi. Darian özel bir komisyon için çalışıyor, büyük para ödülünü almak için empat dedikleri bu çocukları özel eğitim bahanesi ile komisyona teslim ediyor ve onların üzerinde deney yapılmasını sağlıyordu. Ama bu kez planları istediği gibi gitmeyecek, hiç hesaba katmadığı olaylar amacına ulaşmasına engel olacaktı.


Empati son zamanlarda okuduğum en farklı ve en beğendiğim kitap oldu. Başlamam bayram dönemine denk geldiğinden bitirmem bir hayli uzun sürdü. Aslında oldukça merak uyandıran, bu sebeple de kısa zamanda okunabilecek bir kitap. İçinde heyecanlı bir kaçış hikayesinin yanında bolca Bilim, Felsefe ve Psikolojik bilgiler barındırıyor. Meraklıları için bunlar oldukça ilgi çekici olacaktır. Farklı bölümlerde yer alan bu bilgilerin gereğinden fazla detaylı yazılmış olduğunu düşündüğüm zamanlar olsa da bu kitap hakkındaki genel beğenimi değiştirmedi. Kitapta anlatılan hikayede zaman örgüsü karışık anlatılmış. Bir bölümde varılmak istenen güne 3 gün varken, bir sonraki bölümde 45 güne çıkıyor ve sonuna kadar da böyle devam ediyor. İlk başta bu durum biraz karışık gelse de daha sonra zamanlar kafanızda oturuyor. Ayrıca sürpriz bir sonun sizi beklediğini söyleyebilirim. Kitabın sonunda bulunan açıklamada hikayede geçen bazı deneylerin Amerika'da gerçekten yapıldığını okudum ki bu biraz korkutucu. Yazarın diğer iki kitabı için bir kaç olumsuz yoruma rastlasam da - ki özellikle Olasılıksız için olumlu da bir çok yorum okudum - Empati'yi çok beğenmem onları da okumamı sağlayacak gibi görünüyor. Bu arada bana çok ilginç gelen bir bilgi; Empati 2008 yılında İngilizceden önce Türkçe, Japonca ve Almanca olarak yayınlanmış.
Birazcık da gıybet :) Kitabın yazarı Adam Fawer'ın  internette rastladığım kadarıyla Olasılıksız'ı çok beğenerek kendisine mail atan ve başka kitap projesi olup olmadığını soran okuruna Türk okuruna '' Yayınevinden cevap bekliyorum, lütfen benim için dua et'' diyecek kadar alçak gönüllü olduğu söyleniyor. İlk kitabı 18 dilde yayınlanmış bir yazardan attığı maile cevap alan okur da fazlasıyla mutlu olmuş tabi. Doğruysa çok hoş bir tavır doğrusu. Empati'nin seveceğiniz ve heyecanla okuyacağınız bir kitap olduğunu düşünüyorum. Şimdiden keyifli okumalar

Yorumlar